Vastuullisuus

Vintage-turkis on vastuullinen valinta.

Vastuullinen ja eettinen turkis

Vastuullisuus on jatkuvasti tärkeämpi osa vaatetuotantoa. Pukeutuminen ei ole enää pitkään aikaan ollut vain pukeutumista – laadun ja hyvän suunnittelun lisäksi avoimuus, kestävyys ja eettisyys ovat nousseet tärkeiksi kriteereiksi. Globaali vaatetuotanto vaikeuttaa kuluttajan mahdollisuuksia tietää missä ja miten hänen käyttämänsä vaatteet on tehty. Esimerkiksi made in -merkintä kertoo vain pienen osan siitä, miten tuote on valmistettu. Se kertoo esimerkiksi suunnittelumaan tai sen, missä vaate on viimeistelty – ei sitä, millaisissa oloissa se on ommeltu ja miten materiaali on valmistettu.

Vastuullisuutta ja eettisyyttä arvostavat haluavat suosia suomalaista vaateteollisuutta ja hyödyntää jo olemassa olevia materiaaleja. Käyttämällä pitkäikäisen vaatteen loppuun asti suosii samalla kestävää ja vastuullista vaatetuotantoa. Vaatteiden kierrättäminen, vintage-muodin arvon ymmärtäminen ja lähellä valmistetut tuotteet ovat sen olennainen osa.

Vintage-turkiksia on tarjolla nykypäivänä enemmän kuin koskaan ja olemassa olevia materiaaleja hyödyntämällä työllistetään myös suomalaisia käsityöläisiä. Kun hyödynnät turkkurin ammattitaitoa turkiksen muodistamisessa, voit olla varma siitä, kuka vaatteesi on tehnyt ja millaisissa oloissa.

Turkis kestää käytössä vuosikymmeniä

Turkis on luonnonmateriaali, joka kestää hyvin hoidettuna koko eliniän, ja sitä voidaan uudistaa lähes loputtomasti. Hyvin hoidettuna siihen ei tule käytön jälkiä pitkänkään ajan kuluessa. Toisin kuin monista muista materiaaleista, siitä voidaan hyödyntää pienimmätkin palaset esimerkiksi asusteisiin, kodintekstiileihin ja somisteisiin. Lisäksi se on käytännöllisimpiä materiaalejamme: turkis on tehokas apu kylmyyttä vastaan, pitää vettä ja vahvistuu vanhetessaan repeämiä ja muuta kulutusta vastaan.

Koska turkis kestää käyttöä vuosikymmeniä, se vähentää myös tarvettasi hankkia uutta ja säästää näin paitsi rahaa myös luonnonvaroja.

Tekoturkis ei ole vastuullinen valinta

Tekoturkikset valmistetaan keinomateriaaleista kuten akryylista. Keinokuidut puolestaan valmistetaan usein öljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Yhden tekoturkistakin valmistaminen voi kuluttaa jopa kymmenen tynnyrillistä öljyä. Sillä hinnalla ei kuitenkaan saada aidon turkiksen ominaisuuksia – esimerkiksi akryyli ei kestä käyttöä pitkään, ei ole yhtä lämmin kuin aito turkis, eikä sitä voida hyödyntää myöhemmin samalla tavalla kuin vanhaa, aitoa turkista.

Tekoturkikset myös usein valmistetaan maissa, joissa työntekijät voivat työskennellä jopa hengenvaarallisissa olosuhteissa. Tällä varmistetaan tuotteiden edullinen hinta, minkä vuoksi kasvavat jätevuoret ovat jo merkittävä maailmanlaajuinen ongelma. Aito turkis on sen sijaan kierrätyskelpoinen ja täysin maatuva, puhdas luonnontuote.

Suomalainen turkistuotanto on maailmanlaajuinen edelläkävijä asettaessaan tiukat vaatimukset yhteistyökumppaneilleen läpi tuotantoketjun. Suomen Turkiseläin Kasvattajain Liitto (STKL) – Profur aloitti jo vuonna 2005 sertifiointijärjestelmän kehittämisen yhdessä tärkeimpien sidosryhmiensä kanssa. Joulukuussa 2016 suomalaistiloista 92 prosenttia oli sertifioitu.

Hyödyntämällä jo olemassa olevia materiaaleja ja vähentämällä kulutusta huolehtii samalla vastuullisemman vaatetuotannon perusperiaatteista.

Turkis on kierrätyskelpoinen ja täysin maatuva, puhdas luonnontuote.

Hyvin hoidettu turkis on kestävin vaatemateriaalimme

  • Turkis eristää hyvin lämpöä ja on siksi paras valinta kylmiin olosuhteisiin.
  • Saksalaisen TÜV Rheinhaldin riippumattomissa testeissä vertailtiin Saga®-turkiksia muun muassa lämmön, kestävyyden ja käyttöiän perusteella. Sagan® sinikettu-, hopeakettu-, suomensupi- ja minkkiturkikset olivat kestävämpiä kuin muut olemassaolevat luonnon- ja tekoturkikset.
  • Turkis on myös hengittävä ja vedenkestävä materiaali – vesi haihtuu turkiksen pinnalta nopeasti. Koeolosuhteissa se ei läpäissyt kosteutta lainkaan.
  • Sen karva pysyy pitkään kauniina, eikä turkis tahraannu yhtä helposti kuin muut materiaalit.
  • Turkiksen kestävyys paranee iän myötä, eikä se repeä helposti.
  • Turkis on myös pitkäikäinen: se voi kestää käyttökelpoisena jopa useiden sukupolvien ajan toisin kuin muut materiaalit, joissa käytön jäljet näkyvät nopeammin.

Suomalainen turkistarha on tiukan viranomaissäätelyn alainen.